'49 milyon ton meyve ve sebzenin % 25-40'ı kayıp'

 

Metro Türkiye Gıda Kategori Grup Müdürü Esra Özerkan: Türkiye'de yılda üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40'ı üretim ya da dağıtım zinciri aşamasında kayboluyor.

07.04.2019
Yazı Boyutu:  
Metro Türkiye Gıda Kategori Grup Müdürü Esra Özerkan, Türkiye'de yılda üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ila 40'ının, üretim ya da dağıtım zinciri aşamasında kaybolduğunu belirtti.

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde düzenlenen düzenlenen Sustainable Brands 2019 etkinliğinde konuşan Özerkan, 2017'de TÜBİTAK ile gerçekleştirdikleri araştırmayı hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bu konuda fark yaratmak için Metro Gıda Hareketi'ni başlattık. Sektörde öncü 50'nin üzerinde şef ve restoran işletmecisiyle güçlerimizi birleştirerek kamuoyunda gıda atık ve kayıpları ile ilgili bir farkındalık yaratmak için harekete geçtik. Şeflerin gıdanın israf olmaması için hayata geçirdiği uygulama ve önerilerini on binlerce tüketici ile paylaştık. Hareketin bir sonraki adımında, 30'a yakın restoran ve kafe ile iş birliğine giderek ‘Metro Gurme Kutuları'nı hazırladık ve tabakta kalan yemekleri paket yaparak tüketicilerin başka bir öğünde tüketmelerine veya hayvanlarla paylaşmalarına katkıda bulunduk” dedi.

"110 ton gıda kurtuldu"

Operasyonlardaki israfı önlemek için de Fazla Gıda A.Ş ile bir proje yürüttüklerini belirten Esra Özerkan, “2018'de 250 bin öğün yemeğe denk gelen 110 ton gıdayı, 35 gıda bankası aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bir sonraki hedefimiz ise bağışlanamayacak durumda olan gıdaları çöpe atmak yerine kompost alanlarına göndererek toprağın yapısını zenginleştiren gübre haline getirmek ve sıfır atık üreten bir sisteme öncülük etmek” diye konuştu.


Üye Ol



Üye Girişi