Aşırı işlenmiş gıda 2 haftada vücut yapısını bozuyor

 

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde yapılan bir bilimsel araştırma, aşırı işlenmiş gıda ürünleri tüketmenin vücudu nasıl etkilediğini inceledi.

18.06.2019
Yazı Boyutu:  
ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde (NIH) yapılan bir bilimsel araştırma, aşırı işlenmiş gıda ürünleri tüketmenin vücudu nasıl etkilediğini inceledi. Çalışmaya göre işlenmiş gıdaların etkisi yüksek kalori içeriğiyle sınırlı değil…

Kalori içeriğinin yüksek olması nedeniyle abur cubur gıdaları fazla tüketmememiz gerektiğini biliyoruz. Cips, hazır pizza, şekerli içecek gibi ürünlere kimi beslenme uzmanları “aşırı işlenmiş gıdalar” demeyi tercih ediyor. Peki bu ürünlerin tek etkisi kilo alımına sebep olmak mı?


Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada 30 yaşa yakın 20 yetişkin, rastgele 2 gruba ayrıldı. Gruplardan birine aşırı işlenmiş gıdalardan oluşan bir diyet verilirken, diğer gruba işlenmemiş gıdaların yer aldığı bir kontrol diyeti uygulandı.

Katılımcılara beslenme miktarlarıyla ilgili bir kısıtlanma uygulanmadı, diledikleri kadar yemelerine müsaade edildi.

2 haftalık bir sürecin sonunda, katılımcıların diğer diyeti uygulamaya başlaması istendi. Bu dönem de 2 hafta sürdü. Bu tarz çapraz çalışma tasarımları, katılımcıların tümünün çalışmanın 2 kolunda da yer alması nedeniyle elde edilen sonuçların güvenilirliğini arttırıyor.

İşlenmiş ürün tüketenler daha fazla kalori alıyor

Araştırmacılar, ultra işlenmiş gıdalarla beslenen katılımcıların günde 500 kalori daha fazla aldığını belirledi. Ayrıca, işlenmiş gıda tüketilen dönemde katılımcılar ortalama 1 kilo şişmanladı.

Aşırı işlenmiş gıda ürünlerinin bağımlılık yapıcı özelliğini biliyor olsak da katılımcılar her 2 diyeti de benzer şekilde beğendi. 500 kalori daha fazla almalarına rağmen işlenmiş gıda ürünlerini daha fazla tüketmek yönünde daha fazla istek olmadığı görüldü.

Kilit nokta fast food değil yavaş yemek

İşlenmiş gıda diyetiyle beslenenlerin daha fazla kalori almasına yol açan kilit nokta, katılımcıların ultra işlenmiş gıda ürünlerini daha hızlı yemesi dolayısıyla aynı sürede daha fazla kalori almasıydı.

Bu durum beynin doyma sinyalini ortaya çıkarmasından önce daha fazla yeme ihtimalini arttırıyor.

Doyma konusunda bir diğer önemli nokta da besinsel lif. Çoğu işlenmiş gıda ürünü besinsel lifi çok az miktarda içeriyor. Bu nedenle de daha kolay ve hızlı yenilebiliyor.

Araştırmacılar işlenmiş gıda ürünü tüketenlere besinsel lif takviyesi vererek bu farkı kapatmaya çalışsa da, lif takviyesinin işlenmemiş gıdalardaki lif ile aynı etkiyi göstermediği anlaşıldı. (GıdaHattı)



yabanci dizi izle, canli bahis, canli casino, bahis siteleri, guvenilir bahis siteleri, tipobet365, tipobet, 

Üye Ol



Üye Girişi