Çay, kadınlarda epigenetik değişikliklere yol açıyor

 

Beslenme biçimi, sigara kullanımı ve kimyasallara maruz kalma gibi fazla çay tüketiminin de kadınlarda östrojen düzeyinin düşmesinde etkili olduğu belirtildi

07.06.2017
Yazı Boyutu:  
Human Molecular Genetics dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, kadınlarda çay tüketimi kanser ve östrojen metabolizması ile etkileşime giren genler üzerinde epigenetik değişikliklere neden oluyor.

Beslenme biçimi, sigara kullanımı ve kimyasallara maruz kalma gibi çevre ve yaşam tarzı faktörlerinin epigenetik değişikliklere neden olabileceği zaten biliniyordu. Yapılan bu araştırmada, çay ve kahve tüketiminin yol açtığı epigenetik değişiklikler çalışıldı.

Önceki çalışmalarda, kahve ve çayın, tümör gelişiminin baskılanması, inflamasyonun azaltılması ve östrojen metabolizmasının etkilenmesi ile hastalık riskinin modülasyonunda epigenetik değişikliklerden kaynaklı mekanizmalar oluşturmada önemli bir rol oynadığı ileri sürülüyordu.

Bu epigenetik değişikliklerin birçoğu kanser ve östrojen metabolizmasında yer alan genlerde bulunuyor. Önceki araştırmalar da, çay tüketiminin östrojen düzeylerini düşürdüğünü ve erkeklerde ve kadınlarda çayın biyolojik tepkisi arasında potansiyel farklılıklar olduğunu gösteriyordu. Ancak kahve tüketiminin yol açtığı epigenetik değişikliklerle ilgili herhangi bir sonuç elde edilemedi.

Elde edilen sonuçlar kanser ve östrojen metabolizmasında çaydaki farmakolojik olarak aktif bileşenlerin rolü vurgulanıyor. Ancak, bu çalışmada sağlıklı olma ölçütü olarak çay tüketimi işaret edilmiyor. Çünkü oluşan bu epigenetik değişikliklerin ne kadar olumlu ya da ne kadar olumsuz etkilerinin olduğunun tam anlamıyla belirlenebilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç var. (BBCTürkçe)

Üye Ol



Üye Girişi