Dünya Mutfak Kültürü yarışmasında Mardinli Ebru finalde

 

Ebru Baybara Demir Dünya Aşçılık Ödülleri’nde finale kalan ilk Türkiyeli şef ünvanına sahip oldu. Finalde Ebru, kazanırsa 100 bin euroluk ödülün sahibi olacak

21.07.2017
Yazı Boyutu:  
Mardinli şef Ebru Baybara Demir, dünya mutfak kültürü yarışması Bask Dünya Aşçılık Ödülleri’nde ilk 10’a kalarak finalist oldu. İlk kez Türkiye’den bir ismin finale kaldığı yarışma, mutfak kültürü ile toplumsal fayda sağlayan şefleri ödüllendiriyor.

Ebru Baybara Demir, dünyanın en prestijli şef yarışmalarından biri olan Basque Culinary World Prize’da (Bask Dünya Aşçılık Ödülleri) 110 aday arasından ilk 10’a girerek finale kalan ilk Türkiyeli şef oldu.

Baybara-Demir, Bask Dünya Aşçılık Ödülleri’ne, eğitmen şefliğini yürüttüğü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Harran Kaymakamlığı destekli Harran Gastronomi Okulu-Amazon Kraliçeleri projesi ile aday gösterildi ve 110 aday arasından finale kaldı.



Mültecilerin de faydalandığı işler yaptı

Finale kalan ilk Türkiyeli şef olmasından mutluluk duyan Demir; “Beni en çok mutlu eden, ödülün kendisinden çok, elimi uzatıp hayatlarına dokunmak ve değiştirmek için çabaladığım Mardinli, Urfalı ve Suriyeli mülteci kadınların bu proje sayesinde dünya çapında tanınma ve daha nicelerinin kendi yetenek ve çabaları ile aşçılığı meslek edinebilmesi için destek alma şansına sahip olmaları. Bu vesile ile gastronomi alanında dünyanın önemli merkezlerinden biri olan Bask Bölgesi ile Mardin arasında bir köprü kurulmuş oldu. Bu köprü, tüm dünyada zengin yemek kültürümüzün tanıtımına ve kültürel çeşitliliğimizin farkında olunmasına katkı sağlayacaktır.
Baybara-Demir, 100 bin Euro’luk ödüle layık bulunması halinde bölgede kalıcı bir Gastronomi Okulu kurarak istihdama ve zengin mutfak kültürünün kayıt altına alınmasına katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Yarışmanın kazananı 18 Temmuz’da Meksika’da ilan edilecek ve ödül töreni Ekim ayında İspanya’nın San Sebastian kentinde gerçekleştirilecek.

Ebru Baybara Demir neler yaptı:

Ebru Baybara Demir, mesleki hayatına turist rehberi olarak başladı ve Mardinli olmasına rağmen memleketini ilk kez 24 yaşında gördü. Ardından da Mardin’e yerleşti. Bölgede yaşayan 21 kadınla birlikte evlerde yemekler yapıp turistlere sunarak başlattığı hikaye, tarihi bir Süryani konağını özgün değerlerine uygun olarak restore edip bir restoran haline getirmesiyle devam etti. Böylece Mardin’in ilk turistik işletmesi Cercis Murat Konağı açıldı. Ortadoğu ve geleneksel Anadolu mutfağı konusunda 10 yıl süreyle araştırmalar yapıp reçeteleri kayıt altına alarak şeflik alanında da deneyim kazandı. Mardin’de 200’den fazla kadının ve gencin iş ve meslek sahibi olmasını sağladı. Ebru Baybara Demir, 2017 yılında kurduğu Hayatım Yenibahar Derneği ile kırsal kalkınmada öncelikli ve özellikle mültecilerin yaşadığı yerlerde başta gastronomi olmak üzere meslek edindirme kursları açarak istihdam hedefiyle faaliyet göstermektedir. Ebru Baybara Demir, Türkiye’deki birçok üniversitede Mardin Cercis Murat Konağı, Hayatım Yenibahar Derneği ve Harran Gastronomi Okulu projesini anlatarak üniversite öğrencilerine girişimcilik eğitimleri vermektedir.

Üye Ol



Üye Girişi