Gıda alerjisi giderek yaygınlaşıyor

 

Tüketilen bir gıdadaki en küçük bir alerji bile kişide çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceği belirtildi

26.11.2010
Yazı Boyutu:  

İngiltere’nin gıda güvenliği konusunda çalışan, devlet adına kontroller yapan 26_saglik_gida_alerjisi_giderek_yayginlasiyor.jpgaraştırma merkezi "Campden BRI"de görevli Dr. Alldrick, bir program için geldiği Türkiye’de,  alerjik rahatsızlıkların, tespit edilebilirliğinin artmasının da etkisiyle dünya genelinde giderek daha yaygın hale geldiğini söyledi.

Gıda alerjenlerinin hassas insanların bağışıklık sistemiyle reaksiyona girerek hastalanmalarına neden olduğunu ifade eden Alldrick, şöyle konuştu: "Alerji sorunu olan insanların oranı ülke ve bölgelere göre değişiklik gösterebilir. İngiltere’de (toplam nüfus 62 milyon) 18 milyon kişinin alerji sorunu yaşadığı tahmin edilmektedir. 1.8 milyon kişi ise gıda alerjisi problemi yaşamaktadır. Gıda alerjisine sebep olan gıdalar ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Avrupa Birliği ülkelerinde gıda alerjisinde yerfıstığı, soya fasulyesi, yumuşakçalar, kereviz, kabuklu yemişler, balık, gluten içeren hububat ürünleri, hardal, süt, kabuklular, susam, acıbakla ilk sırada geliyor."

Gıda alerjisi olanların hasta olmamaları, alerjenlerden kendilerini korumaları için çok dikkatli olmaları gerektiğini dile getiren Alldrick, tüketilen bir gıdadaki en küçük bir alerjenin bile kişide çok ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini anlattı.

Hastaların tükettikleri ürünlerin etiketindeki içindekiler listesini okumalarını ve gıdalarını güvendikleri üreticilerden temin etmelerini öneren Alldrick, "Gıda üreticileri gıda alerjenlerinin sebep olabileceği tehlikelerin farkında olmalıdır ve alerjenlerin çapraz kontaminasyonunu engelleyebilmek için doğru olan iyi üretim uygulamalarını seçmelidir. İyi üretim uygulamaları, sanitasyon, eğitim, tedarikçi kontrolü, bakım, koruyucu giysiler ile kalite kontrolü ve yönetimini içermektedir" dedi.

AB’de glutenli ürünlerin yerine mısır, pirinç, sorgum, karabuğday gibi gluten içermeyen tahılların kullanıldığı özel beslenme amaçlı olarak hazırlanan gıda ürünlerinin tüketildiğini dile getiren Roms, bunların yanı sıra özel olarak hazırlanmış başlıca buğday, arpa, çavdar makarna, bisküvi benzeri glutensiz ürünlerin de yaygın olduğunu anlattı.

Glutensiz ürünlerin AB ülkelerinde milyonlarca avroluk pazara ulaştığını vurgulayan Roms, "ABD’de ise bu ürünlerin pazar payı milyar dolar seviyelerine geldi. Türkiye, bu konuda biraz geri kalmış durumda. Dünyada pazarı giderek büyüyor. Glutensiz gıdaların üretimi her geçen gün artıyor" diye konuştu.


yabanci dizi izle, canli bahis, canli casino, bahis siteleri, guvenilir bahis siteleri, tipobet365, tipobet, 

Üye Ol



Üye Girişi