İçme sütünde olduğu gibi, peynir ve diğer süt ürünlerinde de alternatif kategoriler hızla büyüyor. Bitkisel bazlı içme sütü ile başlayan bu furyada, süt içermeyen yoğurt, dondurma ve peynir gibi ürünler Avrupa’da raflarda göze çarpıyor.

Anılan ürünler arasında; tüketicilerin tat, doku, işlevsellik ve besin değeri beklentilerini karşılama konusunda Ar-Ge ekiplerini en çok zorlayan ürün peynir. Bazı firmalar protein içeriğini, aromayı, eriyebilme özelliğini arttırmak için fermente kuruyemiş ve baklagilleri, bakliyat haşlama sularını ve mikroalg proteinlerini kullanıyor.

Şimdilerde, Barcelona merkezli bir peynir start-up’ı çok daha farklı bir bileşen olan kavun çekirdeği sütünü kullanma fikriyle pazara girmeye hazırlanıyor.

Väcka adlı firmanın eş kurucusu ve CEO’su Ana Luz Sanz, süte benzer bir içecek olan kavun çekirdeği sütünün öğütülmüş kavun çekirdeklerinin suyla karıştırılması, daha sonra bu karışımın filtreden geçirilmesiyle elde edildiğini, fermente edildiği zaman oldukça iyi besin değerine olduğunu ve peynir benzeri bir aroma sağladığını söylüyor.

Väcka firması ürünlerinde kullanacağı kavun çekirdeği sütünü kendi üretiyor. Bunun için farklı kavun türlerine ait çekirdekler kullanılıyor, en iyi besin içeriğine sahip olacak karışım hedefleniyor.

Kavun çekirdeği sütü kullanmanın avantajı ne?

Halihazırda ürettiği bitkisel bazlı peynirlerde Hindistan cevizi yağı ve badem sütü de kullanan firma, bu bileşenleri kavun çekirdeği sütü ile ikame etmenin çevresel sürdürülebilirlik, besin içeriği, tat gibi başlıklarda avantaj sağladığı görüşünde.

Firmaya göre bu değişim su tüketimini %99,1, arazi kullanımını %98,7, karbon dioksit emisyonlarını ise %91,8. Açıklanan bu oranlar oldukça iddialı.

Besin anlamında bakıldığında, kavun çekirdeğinde sinir işlevini olumlu etkileyen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kolesterolü azaltmaya yardımcı olan linoleik asit bulunuyor.

Firma aynı zamanda bitkisel bazlı peynir kategorisinde zeytinyağı ve kavun çekirdeği yağını bir arada kullanan ilk peynir bazlı peynir üreticisi olduklarını söylüyor.

Kuruldan, memur ve memur emeklisine hükümetin teklifi kadar zam Kuruldan, memur ve memur emeklisine hükümetin teklifi kadar zam

Sans, “Yaptığımız testlerde kavun çekirdeğinin renk ve işlevsellik anlamında en iyi sonuçları verdiğini gördük. Süte en benzer renk bu şekilde elde edildi. Ürün kolayca fermente edilebiliyor ve erime özelliği iyi. Badem sütü ile üretilen bir peynire kıyasla kavun çekirdeği sütü bazlı bir peynirdeki erime alanı daha büyük” diye konuştu. (KAZETE)