Upside Foods ve Good Meat şirketleri, laboratuvarda yetiştirilen etleri satmak için ABD Tarım Bakanlığı'nın nihai onayını aldıklarını duyurdu.
Good Meat’den yapılan açıklamada, söz konusu onayın, doğrudan hayvan hücrelerinden üretilen tavuk etinin artık Amerikalı tüketicilere satılabileceği anlamına geldiği belirtildi.
Daha önce ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA) söz konusu etin yenmesinin güvenli olduğunu kabul ettiği anımsatılan açıklamada, Good Meat’in 2020 ve 2021’de de Singapur’da laboratuvarda üretilen tavuk eti için çok sayıda düzenleyicinin onayını aldığı kaydedildi.
RESTORANDA SATILACAK
Açıklamada, Good Meat’in yetiştirdiği ilk tavuk etinin şef ve restoran işletmecisi José Andrés tarafından ABD’nin başkenti Washington’da bir restoranda satışa sunulacağı aktarıldı.
Upside Foods’dan yapılan açıklamada da şirketin ürettiği tavuk etinin Michelin yıldızlı şef Dominique Crenn’e ait San Francisco’daki Bar Crenn’de piyasaya sürüleceği bildirildi.
İKİNCİ ÜLKE OLDU
Böylece ABD, Singapur’un ardından hücreden üretilen etin satışına izin veren ikinci ülke oldu.
Upside Foods'un kurucusu ve CEO'su Dr. Uma Valeti, 8 yıldır sürdürdükleri çalışmanın başarıyla sonuçlandığını açıkladı.
DR. Uma Valeti, önceden Memphis Meats olarak bilinaen kurduğu UPSIDE Foods'un artık Amerika Birleşik Devletleri'nde ticari üretim ve satış izni aldığını ve gerçek tavuk hücrelerinden yetiştirilen lezzetli, güvenli, yüksek kaliteli et elde etmeyi başardıklarını ifade eoderek şunları söyledi:
"Bunun sekiz kısa yılda başarılabilmesi, insanlar statükonun bir seçim olduğuna inandıklarında ve bunu reddetmeyi seçmeniz gereken zamanlar olduğunda mümkün olan türden bir ilerlemenin güçlü bir kanıtıdır. UPSIDE olarak, her yıl milyarlarca hayvanın yemek için katledilmesini reddetmeye karar verdik; toprağımızın bozulmasını ve suyun aşırı kullanımını reddetmek; daha iyi bir yol olmadığı tutumunu reddetmek. Bunun yerine hayvanlar, insanlar ve gezegen için daha sürdürülebilir ve daha insancıl bir geleceğin peşine düşmeyi seçtik.
2016'da dünyanın ilk ekili dana köftesini yaratmaktan ve Kasım 2022'de dünyada FDA yeşil ışık alan ilk şirket olmaktan, bugünün USDA "Grant of Inspection" ve etiketiyle ABD'de tam yasal izin almaya kadar olağanüstü bir yolculuk oldu. onay. Bu, bir fikirle, küçük bir ekiple ve pek çok şüphecilikle başlayan ve yeniliğin yakıtı olarak yeniden çerçevelendirmeyi seçtiğimiz bir yolculuk.
Büyüyen bilim adamları, mühendisler ve nihayetinde gıda geliştiricilerinden oluşan ekibimizin yıllarca süren üstün çalışmalarının ardından, işlenmiş et için dünyanın en gelişmiş Mühendislik, Üretim ve İnovasyon Merkezini tasarladık ve inşa ettik. Getirmek üzere olduğu değişiklik için buna EPIC diyoruz.
Ancak bir üretim tesisinden daha fazlasını inşa etmemiz gerektiğini de biliyorduk. Bir hareket inşa etmemiz gerekiyordu. 2018'de o zamanki ABD Tarım Bakanı Sonny Perdue ile yeni nesil çiftçilerle Amerika'yı beslemenin yeni bir yolunu yaratmak için nasıl çalışabileceğimiz hakkında konuşabildiğimizi hatırlıyorum. Gıda üretimi konusunun iki taraflı bir endişe olduğu ortaya çıktı ve hayatın her kesiminden paydaşlarla büyük bir çadır kurmak için güçlü bir fırsatımız oldu: et severler, veganlar, gelenekçiler, yenilikçiler, çevreciler, hayvan refahı savunucuları, hukuk - yapımcılar ve daha fazlası.
Ve biz de öyle yaptık. Son sekiz yılda, küçük bir bilim insanı ekibinden farklı becerilere, deneyimlere ve özlemlere sahip birinci sınıf bir ekibe dönüştük. Ve bu süreçte bir ekosistem oluşturmaya ve ilham vermeye yardımcı olduk. Yetiştirilmiş et alanında 100'den fazla şirket var ve hatta şu anda ekili et alanında yüksek lisans programları bile var! Hepimizin ortak bir noktası var: ilerlemeyi geliştirme arzusu. Bu tarihi anı kutlarken, bu yolculukta bize katılan herkese - her çalışana, aile üyesine, yatırımcıya, yönetim kurulu üyesine, sektör liderine, düşünce ortağına, vizyon sahibine ve bu başarıyı yakalayan bireye - en içten şükranlarımı sunmak istiyorum. Birlikte daha iyi bir gelecek inşa edebileceğimize inanma cesareti.
Söylemeyi sevdiğimiz gibi, bu çalışma bir sprint serisi ama aynı zamanda bir maraton. İyi bir yoldayız ve dünyayı beslemenin daha iyi bir yolunu bulma sözümüzü yerine getirene kadar dinlenmeyeceğiz."