Doğuş Derya adını hatırlayacaksınız. Geçen sene, 2013'te, Kıbrıs'ta milletvekili seçilen ve Kıbrı milletvekili andını topumsal cinsiyet eşitliği açısından yorumlayıp değiştirerek meclis kürsüsünden okuyan o muhteşem genç kadını.


 


 


Doğuş Derya adını hatırlayacaksınız. Geçen sene, 2013'te, Kıbrıs'ta milletvekili seçilen ve Kıbrı milletvekili andını topumsal cinsiyet eşitliği açısından yorumlayıp değiştirerek meclis kürsüsünden okuyan o muhteşem genç kadını. Doğuş Derya, erkek egemen milletvekilini andını toplumsal cinsiyet eşitliği açısından muhteşem bir şekilde yorumlayarak andı şöyle okudu: 


 


"Kıbrıs ülkesinde yaşayan her bireyin dili, dini, ırkı, doğum yeri, sınıfı, yaşı fiziksel durumu, cinsiyeti veya cinsel yönelimi dolayısıyla ayrımcılığa maruz kalmaması için çalışacağıma, emeğin sömürülmediği, adil ve eşit bir düzen yaratmak için uğraşacağıma çatışma ve şiddet kültürünün yerine barış ve uzlaşı değerlerinin yerleşmesi için çaba göstereceğime, demokrasi, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve insan hak ve özgürlüklerine bağlı kalacağıma; federal bir Kıbrıs kurma ülküsünden vaz geçmeyeceğime insanlık onurum üzerine and içerim."


 


Ben Doğuş Derya'yı milletvekili seçilmesinden önce tanımış ve onun toplumsal cinsiyet eşitliğine ve demokrasiye olan sarsılmaz inancından, müthiş enerjisi ve çabasından bal almış şanslı insanlardan biriyim. Doğuş, yıllarca Kadının İnsan Hakları Derneği tarafından oluşturulan Kadının İnsan Hakları Eğitimi'nin Kıbrıs'ta yagınlaşmasına çok katkı verdi. 


 


DD gibi bir kadının Kıbrıs'ta meclise girmesi kısa sürede toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından mucizeler yarattı. Kıbrıs Ceza Yasası'nı toplumsal cinsiyet eşitliği sağlayacak şekilde devrim niteliğinde değişiklikleri gerçekleştirdiler: 


 


• DD ve iki vekil arkadaşı Cinsel Taciz, Cinsel Saldırı ve Cinsel Tecavüz suçlarını ağırlaştırma yanında, suçların tanımını feminist bir bakış açısıyla yaptılar; ispat külfetini mağdurdan faile kaydırdılar; "rıza" kavramını yeniden- mağduru koruyacak şekilde -düzenlediler.


 


• Zihinsel engelli bireylerin ve çocukların cinsel istismarını önleyen maddeleri geliştirdiler. 


 


• Seks işçiliği yapmaya zorlanan / yapan kadını değil, onu buna sevkeden, kadın üzerinden para kazanan kişileri cezalanadıran maddeler koydurdular. 


 


• Erkekler arası cinsel lişkiyi "doğaya aykırı cinsi münasebet" adı ile suç sayan maddenin kaldırılmasını sağladılar. Ayrıca bir kamu görevlisi bir kişiye cinsiyeti, cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği dolayısı ile ayrımcılık yaparsa onun da suç olmasını sağladılar. 


 


• Bir kişi cinsiyeti, cinsel yönelimi veya cinsiyet kimliği dolayısı ile ekonomik veya psikolojik şiddete maruz kalırsa, bu şiddeti uygulayan da suç işlemiş olacak yeni Kıbrıs Ceza Yasası'na göre.


 


Doğuş Derya, meclise girerek bu reformları gerçekleştirmekten çok mutlu olduğunu, mecliste olmasaydı bunların çok daha zor olacağını söylüyor. Ona göre "Bu daha başlangıç , mücadeleye devam !" 


 


Kıbrıslı kadınlara sıcacık teşekkürler ve tebrikler tüm çabaları ve başarıları için. 


 


Umarım Kıbrıs'taki - ve Tunus'taki (bir sonraki yazımda)- kadınların zaferleri bize de son onyılda iktidarın tüm direncine rağmen yaptığımız reformların tadını hatırlatır ve bu çok zor dönemlerimizde bizlere güç ve enerji verir.